SZŰRŐ:
Aktuális
2016.09.09.

Impozáns felújítás az Andrássy úton

Impozáns felújítást kezd a Market Építő Zrt. az Andrássy út 114. szám alatti épületen. A kivitelezés végeztével Katar Állam budapesti Nagykövetsége helyezi át eddigi székhelyét a megújult villába.

1872-ben kezdődött, majd 1880-ra készült el a város új szabályozási terve, aminek az Andrássy út kialakítása is része volt, meghatározták az út és telekalakításokat. A ma is látható épületek jelentős része ezt követően épült fel, így a 114 szám alatt álló villa is.

Több jeles közéleti alak szerepel egykori tulajdonosai vagy építtetői között a Freund Vilmos tervezte, Bobula János által épített háznak. A kezdetben egyemeletes nyaralóként szolgáló épület a későbbiekben kényelmi szempontok miatt toldalékokkal, lakházzal, istállóval, növényházzal, fedett kocsi-átjáróval bővült. 1890-ben az ingatlan tulajdonosa gróf Csáky Albin közoktatásügyi miniszter és neje volt, akik a kor pesti szalon-élet jelentős alakjainak számítottak, így számos fogadást rendeztek a ház szalonjában.

1928-ban dr. Chorin Ferenc és felesége, Weiss Daisy tulajdonába került, akik a szomszéd épület lakóiként már jól ismerték a házat. Az épületet 1952-ben államosították, majd vendégházként működött 2012-ig.

Az épület jelenlegi állapotában tükrözi a Chori Ferenc által építtetett 1930-as évek jelleget. A kisebb belső átalakításokon kívül az épület tömege, a tetőforma, annak szerkezeti kialakítása, homlokzati megjelenése, fő belső terei, fal mennyezeti díszítései, belső nyílászáróinak jelentős része eredeti állapotban megmaradtak. A historizáló stílusú épület kerületi értékvédelmi rendelet alapján, helyi védettségű. Kiemelt elhelyezkedésének, gazdagon díszített homlokzati épületszobrászati megoldásainak köszönhetően jelentős történeti és építészeti értékekkel bír.

Az Andrássy út és a Munkácsy Mihály utca határolta saroktelken szabadon álló, nagyjából téglalap alaprajzú épület a korához képest jó állapotban van, azonban az új funkciók ellátásához a felújítása szükséges, az alagsortól kezdve a padlásemeletig, beleértve magasföldszintet és az emeletet. A több mint 100 év alatt eredeti területének másfél-kétszeresére bővítették a villaépületet

Az öttengelyes főhomlokzaton háromtengelyes középrizalit, emeletén Colosseum-motívumos architektúra, timpanonnal koronázva látható. A rizalit előtt a földszinten teljes szélességű terasz, kőbábos korláttal, az emeleti középtengely előtt kariatidák tartotta erkély található. A Colosseum-motívumok ívzugaiban és az oldalhomlokzatok vakablak-szerűen kialakított szoborfülkéiben női- és férfialakok kaptak helyet. Főbejárat az északkeleti homlokzaton, kovácsoltvas-üveg előtetővel, indadíszes kovácsoltvas lépcsőkorláttal épült.

Az épületbelsőben a középpontban elhelyezett, reprezentatív lépcsőház, jellemzően eredeti nyílászárók, a padlásemeleten eredeti padlóburkolat, az egyes termekben mennyezeti stukkók találhatók. Háromkarú, fa főlépcső mellett, a lépcsőházi hallban neoreneszánsz kandalló kapott helyet.

A felújítás során nagy hangsúlyt kap az eredeti állapotok visszaállítása. A homlokzati és tetőmunkák során korhű anyagok és színek felhasználásával, szakrestaurátorok közreműködésével nyeri vissza régi megjelenését. Anyagában és felosztásában a korszerű nyílászárók igazodnak az eredeti fa ablakokhoz, ajtókhoz. A belsőépítészeti értékek szintén megmaradnak a felújítás során, az új burkolati anyaghasználat, kialakítás és mintarendszer megfelel a villa eredeti hangulatának. Az intarziás fa parketták, a homlokzati szobrok restaurálása kiváló szakemberek segítségével teljesen újjászületnek.

Szökőkutas kert, arab szalon, különleges fogadótermek, konzulátus, nagyköveti irodák, komplett kiszolgáló helyiségek kerülnek kialakításra az új funkció betöltéséhez.

Négy hónapos tervezési és engedélyezési folyamatot követően, a kivitelezés időtartama 13 hónapot vesz igénybe. A munkálatok befejeztével egy eredeti jelleget idéző, a modern funkciókat maximálisan kiszolgáló villaépületet ad át a Market Zrt.

Leányvállalatok